Mooi verhaal over de Roedel Thuis door Journalistiek Zwolle

Esther Smeenge heeft een heel mooi interview met mij afgenomen over de Roedel Thuis. Het resultaat zie je hieronder:

 

Een tweede thuis voor je hond

44nw02-300x300Met kwispelende staartjes en fonkelende ogen huppelen ze vrolijk op het erf. Terwijl er een aantal met elkaar stoeien loopt de ander triomfantelijk met een waterspeeltje in zijn bek. Er hangt een huiselijke sfeer van warmte en vriendschap in de lucht, en dit is precies waar het bij de hondenopvang ‘De Roedel Thuis’ in Wezuperbrug om draait. Annechien Steenwijk, eigenaar van deze opvang zonder kennels is niet alleen zeer gepassioneerd over haar werk, maar ook over de bijzondere honden die hier verblijven.

Terwijl de spelende honden inmiddels met knabbelstokjes liggen uit te rusten in hun manden na een drukke en gezellige speelsessie op het grote erf vertelt Annechien waar het idee van een opvang zonder kennel vandaan kwam. “Een vriendin van mij had voorheen al een huiselijke opvang zonder kennel. Toen zij echter naar haar tweede huis in Portugal vertrok, besloot ik haar werk over te nemen. Sindsdien ben ik er heel rustig ingegroeid en besloot ik later zelf een opvang zonder kennels op te richten, ‘De Roedel Thuis.’ De opvang bestaat inmiddels al bijna 2 jaar. Daarbuiten had ik ook al veel ervaring met honden. Zo had ik bijvoorbeeld een uitlaatservice” vertelt Annechien.

Honden als waardevolle gezinsleden

Iets wat meteen al opvalt aan de opvang van Annechien is de huiselijke sfeer die er hangt, in tegenstelling tot hondenopvangen met kennels. De hondjes bij Annechien verblijven daarentegen in een knusse woonkamer. “Honden zijn persoonlijkheden” laat Annechien weten. “Het zijn waardevolle gezinsleden die intelligent zijn, ook op sociaal en emotioneel gebied. Die kun je niet zomaar opsluiten in hokken. Dat zorgt alleen maar voor onrust.” Annechien doet dan ook haar best om haar opvang als een tweede gezin te laten aanvoelen voor de honden. “Het moet een warm en knus tweede thuis voor ze zijn” vertelt Annechien terwijl ze haar eigen hond Silver een aai over haar bol geeft. “De honden die hier verblijven mogen in hun eigen mand van thuis slapen, op hun eigen dekentjes liggen, en ook het voer eten waar ze aan gewend zijn.” Daarnaast biedt Annechien ook veel zorg aan de logeerhondjes die dat nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege ouderdom.

“Het zijn waardevolle gezinsleden die intelligent zijn, ook op sociaal en emotioneel gebied. Die kun je niet zomaar opsluiten in hokken”

Sociale interactie

Annechien onderneemt ook veel leuke en uitdagende activiteiten met de trouwe viervoeters om ze thuis te laten voelen. “We maken met z’n allen onder meer wandelingen op het erf en doen speur- en zoekspelletjes. Ook vinden de honden het erg leuk om lekker met elkaar te spelen en daarna samen uit te rusten in hun mandjes. Er is dus écht sprake van een sociale band tussen alle honden die verblijven. Ze genieten van elkaars gezelschap.” Om deze reden moeten baasjes die hun hond graag bij ‘De Roedel Thuis’ willen laten verblijven ook een speciale intake doen, om te kijken of hij ook tussen de rest van de groep past. Na deze intake volgt er meestal een proefdag waarop de hond een dagje kan verblijven in de opvang, en eraan kan wennen. “Het is vooral belangrijk dat de hond een sociaal karakter heeft, maar meestal krijg ik hier wel het juiste soort hond.” Annechien opent op haar laptop de website die ze heeft gemaakt voor ‘De Roedel Thuis.’ Op de webpagina zijn allerlei foto’s te zien waarop de honden niet alleen lekker buiten met elkaar ravotten, maar ook in de woonkamer gezamenlijk even tot rust komen. “Hondenbaasjes die op basis van de indruk die ze van mijn website krijgen voor mijn opvang kiezen hebben vaak al de juiste keuze gemaakt. Dat is de kracht van een goede site, denk ik” laat Annechien weten.

“Ik denk wat wij mensen veel van honden kunnen leren”

Een passie voor honden

44nw01-269x300Een hondenopvang runnen zonder een liefde voor honden gaat natuurlijk niet. Annechien beschikt dan ook over een grote hoeveelheid passie voor viervoeters. “Ik heb nu al zo’n dertig jaar een passie voor honden. De liefde voor honden zat er al van jongs af aan, maar heeft zich in de loop van mijn leven steeds meer verdiept.” De bruine hond Laika komt ondertussen eventjes dichterbij en gaat lekker languit op haar buik liggen. “Honden zijn zo ontzettend wijs. Het zijn echte levenskameraden waarmee je samen kunt werken” laat Annechien met een glimlach weten. “Ik denk dat wij mensen veel van honden kunnen leren. Zij leven namelijk in het heden. Mensen kunnen soms klagen over allerlei dingen, maar honden plukken de dag en kunnen genieten van de kleine, simpele dingen van het leven” vertelt ze gepassioneerd. “Het zijn zulke schatten.”

28/05/2016 – Esther Smeenge

Bron: http://journalistiekzwolle.nl/nwsnow/2016/05/28/een-tweede-thuis-voor-je-hond/